Metod zacierania jest kilka, najważniejsze to:
- step mash
- decoction
- single infusion mash
Nazwa ma uzasadnione podstawy, jest to najprostszy sposób zacierania polegający na umieszczeniu śruty słodowej w naczyniu ( najlepiej izolowanym ) i zalaniu wodą o odpowiedniej temperaturze. Czas takiego zacierania to około 60 minut.
Mój przepis na 5 kg słodu
1) ześrutowany słód wsypujemy do pojemnika
2) zalewamy 15 litrami wody o temperaturze 82 stopni Celsjusza
3) mieszamy, sprawdzamy temperaturę, powinna wynosić około 72 stopnie, jeżeli jest taka potrzeba korygujemy za pomocą zimnej lub gorącej wody ( woda przegotowana )
4) mieszamy co 20 minut, sprawdzamy temperaturę nie powinna być niższa niż 64 stopnie
5) po 90 minutach robimy próbę jodową jeżeli nie zmienia barwy - kończymy zabawę, lub bez próby, czekamy jeszcze 30 minut dla pewności i kończymy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz