Zacieranie na LENIA

 Zacieranie słodu to proces mający na celu zamianę zawartej w słodzie skrobi na cukry ( głównie ) fermentowalne ( czyli takie które drożdże mogą zamienić na alkohol ).
  Metod zacierania jest kilka, najważniejsze to:
  •   step mash
  •   decoction
  •   single infusion mash
 Single infusion mash - zacieranie jednotemperaturowe popularnie zwane zacieraniem " na lenia" .
Nazwa ma uzasadnione podstawy, jest to najprostszy sposób zacierania polegający na umieszczeniu śruty słodowej w  naczyniu ( najlepiej izolowanym ) i zalaniu  wodą o odpowiedniej temperaturze. Czas takiego zacierania to około 60 minut.

Mój przepis na 5 kg słodu
1) ześrutowany słód wsypujemy do pojemnika
2) zalewamy 15 litrami wody o temperaturze 82 stopni Celsjusza
3) mieszamy, sprawdzamy temperaturę, powinna wynosić około 72 stopnie, jeżeli jest taka potrzeba korygujemy za pomocą zimnej lub gorącej wody ( woda przegotowana )  
4) mieszamy co 20 minut, sprawdzamy temperaturę nie powinna być niższa niż 64 stopnie
5) po 90 minutach robimy próbę jodową jeżeli nie zmienia barwy - kończymy zabawę, lub bez próby, czekamy jeszcze 30 minut dla pewności i kończymy

Brak komentarzy: