Polski cydr - czyli musujące wino jabłkowe

 

 Dziś proponuje coś innego,  mianowicie jabłkowe wino musujące nazywane przeze mnie „polskim Cydrem"
Napój ten cechuje się silnym jabłkowym aromatem oraz delikatnie kwaśnym orzeźwiającym smakiem.
Stosunkowo niewielka ilość alkoholu oraz "deserowy" charakter sprawiają, iż bardzo często przypada kobietom do gustu. 
  Element łączący „polski Cydr” z piwem domowym to drożdże górnej fermentacji.  Możemy wykorzystać dowolne drożdże piwne, najlepiej takie, które wprowadzają niewielkie zmiany w smaku.


Oto moja receptura na około 5 litrów trunku:
- 3 litry soku jabłkowego ( 100% może być z kartonu)
- około 1 – 1,5 kg cukru ( w zależności od ilości cukru w soku )
- drożdże górnej fermentacji kilka gr


 Mieszamy składniki, uzupełniamy wodą tak by otrzymać blg ~ 20.
Uwaga w naczyniu powinno zostać minimum 6 cm wolnej przestrzeni – duża ilości piany w początkowej fazie
 Fermentacja burzliwa, w zależności od rodzaju drożdży, trwa około 3 – 8 dni. Jeżeli intensywność pracy drożdży zmalała ( rurka bulgoce wolno ) zlewamy nastaw na cichą ( do innego pojemnika ) - należy starać się nie wzruszyć osadów z dna. Czas cichej fermentacji to 5 - 10 dni.
 U mnie blg zatrzymuje się przy 5 – prawdopodobnie w soku jabłkowym jest mniej składników odżywczych, niż w brzeczce co bezpośrednio przekłada się na mniejsze odfermentowanie.

  Proces kończymy zlewamy do butelek ( do szampana lub innych odpornych na ciśnienie ) z dodatkiem 4 gr cukru na 0,75 litra.

Po miesiącu otrzymujemy smaczne wino musujące zawierające około 6 – 9 % alkoholu.

a oto gotowy produkt




Brak komentarzy: